4 BLOCKS // Seriāls

Tā, es te pēdējā laikā dzirdu daudz labu atsauksmju par Vācijā radītiem seriāliem, tāpēc gribu jums pastāstīt par vē lvienu, kurā ir Berlīne, narkotikas, arābi, reperi un ieroči.

Reizi kādos četros mēnešos man sanāk ieslēgt vecāku mājās LMT viedtelevīzijas HBO piedāvājumu un ieraudzīt, ka tur pievienots kaut kas negaidīts. Šajā gadījumā Berlīnē filmētais seriāls 4 BLOCKS, kura pirmās divas sezonas, atvainojos, bet skatījos nelegāli interneta straumēšanas dziļumos. Tā iemesla dēļ arī visu laiku atliku trešās jeb noslēdzošās sezonas skatīšanos.

Tātad. 4 BLOCKS. Tas ir seriāls ar diviem arābu brāļiem, kuri ir galvenie vadoņi kokaīna dīleru klanā Berlīnē, viņiem apkārt ir milzu bars brālēnu un lielo arābu ģimeņu, un kaudze ar problēmām, protams. Brutāli, asiņaini un arī sirdi plosoši.

Šajā seriālā ir apvienotas visas iespējamās pretrunas kādas vien var apvienot arābu pasaulei saskaroties ar rietumu kultūru, legālam dzīvesveidam ar kriminālu dzīvesstilu, ģimenes vērtībām ar biznesa vajadzībām. Brīžiem tās pretrunas uzkurina tādas dusmas, par to, ka vārdi neseko darbiem un darbi nebalstās vārdos. Seriāla veidotājiem ir izdevies ļoti labi ieturēt šo šauro un spriedzes pilno pretrunu līniju.

Man ļoti patika skatīties šo seriālu tieši šo pretrunu sadursmju dēļ – cik trausla ir tā līnija starp valsts likumiem, kurus nepārkāpt un cik trausla tomēr ir tā līnija ar arābu un islāma dzīves ik tā tik spēcīgajiem likumiem un noteikumiem, kurus nepārkāpt. Salīdzinājumā ar šo – valsts (t.i. Vācijas) likumu pārkāpšana tāds nieks vien ir. Ģimenes vērtības pret maskulīno pasaules uztveri, rietumu kultūras vērtības pret sieviešu tiesībām. Un es nemaz vēl neesmu sākusi runāt par to, par ko idejiski ir seriāls – par ietekmes sfēru sadalīšanu tirgojot kokaīnu Berlīnē. Te, protams, ir jautājums, vai tas maz ir seriāla mugurkauls un pamats.

Tāpat 4 BLOCKS ļoti reālistiski ataino Berlīnes dzīvi tās dažādajos līmeņos. Kas liekas pats baisākais, ir tas, ka šķietami seriālā nekas īsti nav pārspīlēts no tās brutalitātes, kas tajā ir redzama. Savstarpējo klanu cīņas un arābu attiecību skaidrošanas Berlīnes realitātē bieži vien rezultējas ar ieroču pielietošanu un asins traipiem.

Ļoti multikulurāls seriāls, kas absolūti plašā spektrā parāda tos izaicinājumus (un ieguvumus) ar kuriem Vācija, šajā gadījumā – Berlīne, saskaras ik dienu.

Manuprāt, viens no rādītājiem, ka kāds seriāls vai filma ir labs, ir tāds, ka skatītājs sāk just līdzi arī sliktajiem un ļaundariem. Tak skaidrs, ka taisnībai būtu jāuzvar, bet nu.. Tā ir arī ar 4 BLOCKS, protams.

Vēl seriālā labi var ieskatīties vācu repa scēnā (divi no galvenajiem aktieriem reālajā dzīvē paši ir reperi), bet tā kā daudzi ir ļoti skeptiski pret vācu repu, tad šis ir mazākais arguments kāpēc skatīties seriālu.

4 BLOCKS arī pašu skeptisko berlīniešu vidū ir ieguvis plašu atzinību un novērtējumu, jo tur jau ir līdzīgi kā pie mums Latvijā – ja kaut kas pašu mājās uzražots, tad pirmā attieksme jau automātiski ir skeptiska.

P.S. Ja jums liekas, ka es kaut kad kaut ko šādu jau esmu rakstījusi, tad jā, pirms kāda laika rakstīju par Netflix pieejamo seriālu Dogs of Berlin, kas ir ļoti līdzīgs šim, bet tāds .. nu netfliksīgi-holivudiski-meinstrīmīgāks. 4 BLOCKS tomēr ir sajūta, ka visa seriāla komanda totāli zina, par ko runā un veido seriālu.

*Izmantots publicitātes foto.

1 Comment

Leave a comment