Kur iepirkties Berlīnē?

Pirms kāda laika uzrakstīju par to, ko darīt Berlīnē. Tā, kā sanāca diezgan pagari, tad nolēmu, ka sadalīšu šo ierakstu vairākās daļās. Te, lūk, seko otrā daļa.

Kad ir apskatītas tipiskākās tūristu vietas, paēsts, padzerts un padejots, var pievērsties tādai patīkamai lietai (vismaz sieviešu vidū) kā iepirkšanās, jeb, moderni runājot, šoppingam! Ja man agrāk likās, ka tie, kas brauc uz ārzemēm iepirkties, jo tur ir lētāk, tēlo baigos stilīgos, tad tagad saprotu – yep, ieprikties, diemžēl, mums, latviešiem, ir jābrauc uz ārzemēm. Nu, tas jau, protams, tad, ja rocība neļauj iepirkties Latvijas pārcenotajos veikalos. Ja ļauj, tad jau viss čikiniekā. Karstākais atlaižu periods Berlīnē ir janvāra beigas/februāra sākums un kaut kad ap jūlija vidu. Un tad tur tiešām ir atlaides, a t l a i d e s, kad rudens ādas zābaziņus no 100 eur var nopirkt par 20 eur un ziemas jaku no 160 eur par 25 eur un tā tālāk.  Tad nu šoreiz par iepirkšanos Berlīnē.

Labi, tad vērsim pie ragiem, kur iepirkties Berlīnē.

Ku’ damm (Kurfürstendamm) 

Gara, gara un plata, plata ieprikšanās iela Rietumberlīnē, tur var atrast pilnīgi visus iespējamos un neiespējamos pasaules veikalus. Sākot ar ķīniešu lēto pakaļdarinājumu bodēm, apšaubāmiem sekšsopiem, Humanas lietoto apģērbu veikalu, beidzot ar “parasto cilvēku” iecienītajiem H&M, Pimkie, C&A, Vero Moda, Nike, Adidas un visiem buržuju veikaliem, kuriem es pat nezinu nosaukumus, jo nevaru atļauties kleitu par 500 EUR gabalā. Respektīvi – lielam šopingam visas dienas garumā šī iela ir ļoti piemērota.

Hackesher Markt

Šeit ik pārdienām ir arī tirdziņš, kur turki tirgo savus labumus, zemnieki savus un mākslinieki savas veidotās rotas, drēbes un mākslas darbus. Bet vispār sākot no Hackesher Markt un virzoties uz priekšu, līdz pat Alexanderplatz, pa ielu ar nosaukumu Neue Schoenhauser Str., varēs atrast daudz mazus un kičīgus veikaliņus, vairāk tādai hipsterpublikai, Vans, Weekday, Made in Berlin, & other stories, Urban Outfitters. Tāpat iesaku tur ieskriet arī nogaršot Dolores Buritto! Respektīvi – ja gribas smukas, ne ikdienišķas drēbītes un lēnu, foršu pastaigu pa visām mazajām ieliņām, kas pieguļ tur apkārt, iesaku braukt iepirkties šeit. Turklāt – tur ir arī pāris mākslas galerijas, interesantu lietu veikaliņi un jaukas kafejnīcas.

Shopping Arcaden

Milzīgi iepirkšanās centri, kurus var atrast tieši blakus sabiedriskā transporta lielākajām stacijām Berlīnē, piemēram Schoenhauser Alle Arcaden, Wilmersdorfer Arcaden, Potsdamer Platz Arcaden, Neukoelln Arcaden. Viss vienkārši – aizbrauc līdz sab. tr. pieturai ar tādu nosaukumu, izkāp ārā un meklē tās tuvumā milzīgus lielveikalus ar klasisku veikalu piedāvājumu tajos un sapērc visu, ko tev šajā dzīvē vajag (un nevajag, bet kā nu var nepirkt, ja ir TIK lēti).

Dussmann das KulturKaufHaus

Savukārt šis ieprikšanās centrs noderēs visiem tiem, kuriem sirdī tuvas grāmatas un mūzikas ieraksti dažādos formātos (CD, Vinils). Piecu stāvu grāmattārpu (ok, lielākoties gan vāciski lasošo, bet ir arī angļu valodas nodaļa un citvalodīgas grāmatas) un melomānu paradīze. Kad es ieeju šajā veikalā, netieku ārā ātrāk par kādām divām stundām un neatstājot tur pusi naudasmaka satura. Un vēl tad es neesmu nopirkusi visu, ko gribētos. Ekh.

Labi, tas par ieprikšanās centriem un tādām vietām. Vēl berlīneriem ir tādas foršas iepirkšanās vietas kā krāmu tirdziņi un parasti tirdziņi

Mauerpark

Šis ir leģendārākais Berlīnes krāmu tirgus, notiek katru svētdienu un pulcē neskaitāmu daudzumu tūristu un vietējo, kuri spēlē basīti, dzied karaoki, dāļā naudu visiem ielu muzikantiem, kuri tur izpaužas vēl vairāk nekā Raimonds Pauls savā jubilejas koncertā. Mīnuss šim “flomarktam” ir tāds, ka tas ir ellīgi dārgs, jo tūristi un tajā grūti atrast kaut kādas patiešām izcilas pērles, jo.. tūristi. Gadu gaidā Mauerparka flomarkts tiešām ir pielāgojies tūristiem un tirgo ļoti daudz tūristīgu draņķīšu, bet, nu ko tur daudz, katrs jau naudu pelna kā māk. Tāpēc, ja gribas riktīgi izbaudīt flomarktu priekus, kur var atrast pērļu pērles, iesaku parakties dziļāk gūglē “Flohmarkt in Berlin”, tur vajadzētu parādīties gan Xberg flohmarktam, gan Neukoellner Flohmarkt, gan Prinzessinenngarten flohmarktam. Vienmēr svētdienās, visā Berlīnē.

Karaoke Mauerparkā

Markthalle IX

Veca tirgus ēka, kura agrāk tiešām tika izmantota kā tirgus paviljons, bet tagad tajā ir iemiesojies ne tikai tirgus, bet arī dažādas darbnīcas, izstādes, kulinārijas pasākumi, ēst gatavošanas meistarklases, koncerti un visādi citādi brīnumiņi. Viņiem bieži ir arī tematiskās tirgus dienas, piemēram, saldumu dienas vai rokdarbu dienas vai alus dienas, kurās tad, attiecīgi, tiek tirgots tikai tematiskais produkts, visādos veidos, formātos un variācijās. Ļoti forša un atmosfēriski jauka vieta. Var iet iepirkties tāpat, var iet iepirkties kā piedzīvojumā, ja uztrāpa uz kādu interesantu pasākumu.

Kollwitzplatz

Šis tirdziņš uzstellējas katru ceturtdienu un sestdienu Kollwitzplatz laukumā Berlīnes prestižākajā rajonā – Prenzlauer Berg. Man bija tas prieciņš dzīvot ap stūri šim tirgum, tāpēc svētdienās vienmēr gāju uz turieni pēc milzīgām un pildītām grieķu olīvēm, svaigām zemenēm un dārzeņiem. Yep, zinu, zinu, maksimāli hipsterīgi. Tieši tāda publika tur arī ir, atnāk ar saviem pitajiem groziņiem un bērnu ratiņiem, sapērkas visādus ekobiošmeko dārzeņus un zaļumus, aizjūru garšvielas un pēc tam malko šampanieti turpat pie mazajām izbraukumkafejnīciņām. Īstā vieta, kur iet iepirkties svētdienās un pabaudīt tādu hipsterīga mūsdienu tirgus atmosfēru.

Tas arī šai reizei būtu viss, tiekamies nākamreiz.

4 Comments

Leave a comment